Geschiedenis

Christelijke Muziekvereniging Harpe Davids

hd_oud

De Christelijke Muziekvereniging Harpe Davids is op 14 februari 1957 opgericht door de heer Brinksma. De vereniging is voortgekomen uit kerkelijke activiteiten. Aanvankelijk speelde het jeugdorkest, bestaande uit 9 meisjes en 7 jongens, uitsluitend op straat bij straatpredikingen. De eerste instrumenten waarop men speelde kwamen van een rommelzolder van een muziekhandelaar en waren gerepareerd met soldeer en plakband. Na een jaar mocht het orkest een keer in de kerk spelen. De leden mochten zelf een naam kiezen voor hun vereniging. Dit werd na stemming “Harpe Davids”.

Al gauw daarna werd de drumband geformeerd, waardoor ook straatoptredens mogelijk werden. Het marcheren werd op een stille landweg geoefend. Na het witte overhemd, het strikje en het baretje kwam in 1964 het eerste echte uniform. Vanaf het begin legde Harpe Davids zich toe op concert-, show- en mars wedstrijden met wisselend succes. Vele malen kwam men met prijzen naar huis en tot op heden zijn er nog steeds afdelingen binnen Harpe Davids actief op wedstrijd niveau.

Rond 1975 ging het wat minder met de vereniging. Het aantal aanvragen van optredens liep terug. Het oprichten van majorette groepen bleek een gouden greep. De vereniging groeide gestaag en werd een veelgevraagd korps voor mars optredens in binnen- en buitenland.

Het ledental van de fanfare (inclusief leerlingen) bleef rond de 30 schommelen. Harpe Davids schakelde in 1986 om naar harmoniebezetting en groeide daardoor naar een totaal van ruim 50 leden. In Zoetermeer was tot dan geen plaats voor bespelers van z.g. houten blaasinstrumenten. Het gat in de “muziek-” markt was gevuld.

In 1990 kwamen er twee nieuwe afdelingen bij, namelijk de feestkapel en een mallet-afdeling. De feestkapel Poco Forto verzorgde met veel succes aubades. Momenteel is deze niet meer actief. De mallet-afdeling verzorgt vanaf 1992 in combinatie met de drumband als melody percussion corps optredens.

In 1993 is de majorette groep uitgebreid met een color guard. Naast de welbekende majorettes heeft Harpe Davids nu ook een groep meisjes die met vlaggen de straat- en showoptredens visueel aanvult. Nadat majorettes en color guard een aantal jaren zij aan zij opgetreden hebben, kromp de majorettegroep meer en meer en werd besloten met alleen de color guard verder te gaan.

In 1994 is het totaalaanbod van de vereniging uitgebreid door de vereniging te “splitsen ” in harmonie en showcorps. De harmonie verzorgt zowel binnen in de zaal als buiten in de open lucht concerten.
Het showcorps richt zich voornamelijk op show- en straatoptredens. Door de splitsing wordt een grotere groep muzikanten aangesproken wat betekent dat Harpe Davids voor elk evenement het juiste optreden kan verzorgen.

Nadat enkele jaren eerder een flink aantal jeugdleden een enthousiaste groep vormde die zelfstandig optredens kon verzorgen, maakt in 2003 de jeugddrumband een nieuwe start onder de naam HD Cadets.

In 2005 start Harpe Davids met de winterguard groep “Passie”.
Een winterguard is een color guard die in de winter een eigen show op mechanische muziek instudeert, en deelneemt aan wedstrijden (januari t/m maart) in sporthallen. Vanaf 2005 organiseert Harpe Davids jaarlijks in de maanden september t/m december een gratis kennismakingscursus muziek voor kinderen vanaf 8 jaar: de Music Kids. Tijdens deze cursus kunnen de kinderen kennis maken met de verschillende instrumenten die bij Harpe Davids bespeeld worden. Als een kind enthousiast geworden is en graag een instrument wil leren bespelen, dan wordt een passend lestraject aangeboden.

In 2006 ontwikkelt Harpe Davids op basis van het Music Kids concept de Guard Kids cursus.

In 2007 vierde Harpe Davids het 50-jarig bestaan. Hieraan werd een jaar lang uitgebreid aandacht gegeven met allerlei muzikale activiteiten, waaronder een zeer geslaagde reünie.

In 2014 zal Harpe Davids voor het eerst deelnemen aan de Indoor Percussion competitie. De slagwerkers van Harpe Davids Indoor Percussion (HIP) studeren in de laatste maanden van 2013 muziek en show in, om in februari 2014 te performen tijdens de eerste contest.