Harpe Davids Unlimited

Zoetermeer – Veel verenigingen beweren dat iedereen welkom is om lid te worden. Maar is dat in de praktijk ook zo? Op dit moment kunnen in Nederland namelijk zo’n 30.000 mensen met een (verstandelijke) beperking nog geen lid worden van een reguliere muziekvereniging. Reden genoeg voor Muziekvereniging Harpe Davids om met dit gegeven aan de slag te gaan. Na de zomervakantie starten zij met een nieuwe afdeling voor slagwerkers en dansers met een beperking onder de naam Harpe Davids Unlimited.

Door Robbert Roos

Voorzitter Henry van Maanen en Sandra Abdoel, verantwoordelijk voor PR bij Harpe Davids en lid van de werkgroep Harpe Davids Unlimited hebben er een jaar van voorbereidingen achter de rug om de nieuwe afdeling op poten te zetten. Maar nu kunnen ze niet wachten om aan de slag te gaan. “We zeggen altijd dat ieder talent welkom is bij onze vereniging”, vertelt Van Maanen. “Maar toen ik een keer de vraag kreeg of dat ook mogelijk was voor mensen met een beperking moest ik eerlijk toegeven dat we daar nog niet op ingesteld waren.”

Van Maanen en Abdoel kwamen tijdens een evenement in aanraking met het programma Music Unlimited van HandicapNL en Philadelphia Zorg en waren direct enthousiast. “Zij helpen muziekverenigingen door het hele land om een G-afdeling op te richten. Ze zorgen voor organisatorische hulp, trainingen om de juiste begeleiding te geven en als dit nodig is ook financiële steun voor aanschaf van instrumenten, equipment en uniformen. Zo krijgen mensen vanaf 12 jaar met een verstandelijke beperking de kans om volwaardig lid te worden van de vereniging en net als iedereen samen muziek te maken en hun talenten verder te ontwikkelen. Doordat onze contactpersoon van Philadelphia ons bleef stimuleren richtten we een werkgroep op en zijn we met het plan aan de slag gegaan. Uiteraard gaan we ook met de nieuwe groep echt optreden.”

Op 25 september gaat Harpe Davids verschillende zorginstellingen langs om workshops te geven en potentiële deelnemers enthousiast te maken voor de nieuwe afdeling. Op 2 oktober is de open dag bij de oefenruimte in het Silverdome. “We beperken ons niet tot Zoetermeer maar bezoeken ook omliggende plaatsen. Zo krijgt onze afdeling een regionale functie.”

Mensen die graag lid willen worden van Harpe Davids Unlimited of meer informatie willen, kunnen contact opnemen via de mail, unlimited.harpedavids@gmail.com

Harpe Davids Unlimited

Harpe Davids Unlimited

Video: